maanantai 8. joulukuuta 2014

Terveiset Tuurimartalta!

Törmäsin netissä Marttojen "Oletko joulun supermartta?" - testiin.  Ja tietysti tein testin.
Testissä mitattiin joulunajan ruokatietämystä ja sain selville että olen tyypiltäni "Tuurimartta".
Tämän olisin toki ilman testiäkin osannut päätellä.

Luonnehdinta "Tuurimartasta":

"Tuurimartan saattaa joinakin vuosina juuri ennen joulua vallata suunnaton jouluhuuma. Silloin hän päättää leipoa tortut taikinasta alkaen itse ja väkertää piparitalon pikkuruisine asukkaineen. Hän hehkuu joulumieltä ja jakaa tuttavilleen itse askarreltuja kortteja ja koristeita. Mutta sitten, seuraavana jouluna, tuurimartta on aivan toisella tuulella. Hän ostaa torttunsa pakasteesta ja keskittyy syömään suklaata kuusen juurella. Koska sillä kertaa tuntuu siltä ja on ihan hyvä niin."

Tee hauska testi, tuloksia ei ole pakko julkaista.
Oletko joulun supermartta? 


Tämän Tuurimartan valtasi suunnaton jouluhuuma. Tasan vuosi sitten. Tein kaikki joulun laatikot. Alusta asti itse ja lisäsin valikoimaan perheemme uutuuden, maksalaatikon. Vaikka en ole leipojatyyppi, väsäsin kohtuullisen isotöisen viskikakun. Hankin kuuseen uudet koristeet ja keitin glögisiirappia. Ripustin kaikki olemassaolevat koristeet esille jo hyvissä ajoin ja toimitin ystäville joulutervehdykset. Ilahdutin perhettä pukeutumalla punaiseen mekkoon ja jaoin muutenkin joulun ihanaa tunnelmaa hymyin.

Tänä vuonna emme vietä perinteistä joulua. Tuurimartta on toisella tuulella. Mutta viime joulua on mukava muistella. Erityisesti näitä kahta herkkua. Kun seuraavan kerran jouluhuuma valtaa, valmistan nämä uudelleen!


MAKSALAATIKKO

1 1/2 dl   puuroriisiä
5 dl         vettä
1-2         sipulia 
pari lusikkallista voita
3 dl        maitoa (punaista)
2 dl        kermaa
300 g    jauhettua maksaa
1           muna
3 rkl     siirappia
1 tl       suolaa
1 tl       valkopippuria
1 tl       raastettua inkivääriä
1 tl       meiramia
(rusinoita desin verran)

1. Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä. Noin 10 minuuttia.
2. Jos käytät sipulia, kuullota ne voissa.
3. Yhdistä kaikki aineet, sekoita tasaiseksi. Kaada voideltuun vuokaan.
4. 200 astetta, noin tunti.

Helppoa kuin heinän teko.

Miksihän tätä herkkua ei tule tehtyä useammin?



JOULUYÖN VISKIKAKKU (8 annosta)
Ohje Glorian Ruoka&Viini 8/2013

100 g tummaa suklaata
100 g normaalisuolaista voita
1 rkl hienonnettua, tuoretta rosmariinia
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
JAUHOTTAMISEEN
2 rkl voita
2 rkl kaakaojauhetta
VISKIHEDELMÄT
10 pehmeää kuivattua aprikoosia
1 dl kivettömiä kirsikoita sokeriliemessä
2 dl viskiä
SVEITSILÄINEN MARENKI
3 kananmunanvalkuaista
1 1/2 dl sokeria
KORISTEEKSI
manteleita
hasselpähkinöitä
rosmariinia
tomusokeria
(hunajaa)

1. Paloittele aprikoosit. Laita ne ja kirsikat viskiin maustumaan vähintään 2 tunniksi.
2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele pieni irtopohjainen kakkuvuoka (halkaisijaltaan n. 17 cm) ja jauhota se kaakaojauheella.
3. Paloittele voi ja suklaa kattilaan. Sulata ne miedolla lämmöllä. Hienonna rosmariini joukkoon.
4. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kuiva-aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Lisää suklaa varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan.
5. Paista kakkua uunin alatasossa noin 25 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä kosteaksi. Anna jäähtyä. Voit tehdä kakun tarvittaessa tähän saakka tarjoamista edeltävänä päivänä.
6. Valmista marenki vesihauteessa. Erottele valkuaiset teräs- tai lasikulhoon, joka on tarpeeksi iso istumaan kattilan päälle. Laita kattilaan vettä niin, että se juuri ja juuri hipoo kulhon pohjaa. Kuumenna vesi höyryäväksi. Lisää sokeri valkuaisten joukkoon ja nosta kulho kattilan päälle. Sekoittele sokeri-valkuaisseosta silloin tällöin, kunnes sokeri sulaa ja lämpötila on noin 60 astetta. Varo, ettei valkuainen ala hyytyä. Nosta kattila levyltä. Vatkaa marenkimassaa vesihauteessa sähkövatkaimella noin 5 minuuttia, kunnes se on kovaa, valkoista vaahtoa.
7. Irrota kakku vuoasta ja nostele tarjoiluvadille. Lusikoi osa marinoituneista hedelmistä ja muutama ruokalusikallinen viskiä kakun keskelle syntyneeseen syvennykseen. Säästä loppu viski  ja osa hedelmistä koristeluun. Lusikoi marenki kakun päälle kuohkeaksi kuorrutteeksi. Halutessasi voit paahtaa marengin kaasupolttimella.
8. Koristele kakku pähkinöillä, hedelmillä ja rosmariinilla. Siivilöi tomusokeria päälle. Kakku säilyy täytettynä pari päivä. Halutessasi voit sekoittaa lopun viskiliemen tilkkaan hunajaa ja kaataa liemen kakun pinnalle juuri ennen tarjoamista.

Hieman aikaa, viitseliäisyyttä ja tarkkuutta (tässä en uskaltanut sooloilla) vaativa, mutta ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen! Jos minä onnistuin, tässä onnistuvaat kaikki!

Näyttävä ja täyttävä jouluherkku!

Nämä kaksi herkkua siis Tuurimartan joulukokeiluja,  jotka jäävät odottamaan seuraavaa inspiraatiota:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti