maanantai 30. maaliskuuta 2015

Vapise Mämmi.

Lyhyestä virsi kaunis.
Alla muutama pääsiäiskokeilu, joita voin lämpimästi suositella.  Ja kyllä näitä kaikkia meillä tullaan syömään muulloinkin kuin pääsiäisenä. Mascarpone -jälkkäri tehdään uudelleen varmasti jo ensi viikonloppuna ja leipä jää takuuvarmasti arkiruoka -listalle!

Pataleivästä on riittänyt viime aikona juttua paljonkin. Todella yksinkertaista, helppoa, vaivatonta ja lopputulos on mitä mainioin.

Tämä ohje on Hesarin Torstai -liitteestä.




PATALEIPÄ


6 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 dl vehnäleseitä
1 dl paahdettuja, rouhittuja pähkinöitä tai siemeniä (minä laitoin joukkoon joskus tekemiäni siemenkräkkeireitä (niiden kysyntä perheessä on hiipunut), joissa oli kaikkia mahdollisia siemeniä!)
1 1/2 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
4 dl vettä
ja leipomiseen kannellinen valurautapata

* Sekoita jauhot, leseet, siemenet ja pähkinät, suola ja kuivahiiva.
* Lämmitä vesi vähän kädenlämpöistä kuumemmaksi ja sekoita jauhojen joukkoon. Älä vaivaa!
* Peitä kulho pyyhkeellä ja työnnä muovikassiin. Anna nousta ainakin 12 tuntia huoneenlämmössä.
* Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Tasoita levyksi ja kääntele sitten kolmeen osaan ja vielä toisin päin kuutiomaiseksi paketiksi. (En ole varma ymmärsinkö näitä taitteluohjeita oikein, mutta taittelin jotenkin päin kuitenkin niin että sain neliönmallisen paketin.)
* Peitä leipä vielä liinalla ja anna kohota puoli tuntia.
* Laita valurautapannu KYLMÄÄN uuniin. Kuumenna sitten uuni 250 -asteiseksi.
* Kun uuni on kuuma, pullauta taikina pataan ja laita kansi päälle.
* Paista leipää kansi päällä 30 minuuttia ja sitten ilman kantta 15 minuuttia. (Minä luin ohjeen huonosti ja tein juuri toisin päin. Ei haitannut, mutta kehotan silti noudattamaan ohjetta.)
* Voit varmistaa kypsyyden paistomittarilla (sisälämpö 95-98 astetta), mutta kypsyyden kyllä huomaat muutenkin.
* Kumoa kuumana ritilälle ja jäähdytä.

Kuten ohjeessa mainitsin, paistoin leivän täysin ohjeen vastaisesti. Ensi ilman kantta ja sitten vasta kannen kanssa.
Liekö johtunut siitä, mutta kuori oli TODELLA rapea. Silti erittäin hyvä!


Pääruoksi kokeilin tuoreesta Glorian Ruoka & Viini -lehdestä karitsaa.

PAAHTOPAISTIT COLAKYLVYSSÄ
4 annosta
45 min + maustuminen 2-12 tuntia

4 karitsan paahtopaistia (a' 120-150 g)
öljyä paistamiseen
sormisuolaa viimeistelyyn 

MARINADI
1 limen mehu
1/2 sitruunan mehu (pistin kokonaisen)
1/2 l kirsikkacolaa (Dr. Pepper) - löytyy ainakin Cittareista
1/2 dl soijakastiketta
3 valkosipulinkynttä
1 oksa rosmariinia, tuoretta
mustapippuria


* Tee marinadi puristamalla hedelmien mehu. Yhdistä muut aineet (myös puristetut hedelmänpuolikkaat). Nosta lihat marinadiin ja anna maustua jääkaapissa.
* Ota lihat marinadista ja kuivaa. Anna lihojen olla huoneenlämmössä puolisen tuntia. Keitä sillä aikaa glaseerauskastike marinadista.
* Hauduta marinadilientä hellalla 15 minuuttia ja anna kiehua kunnes liemestä jäljellä kolmannes. (Ota pois sitruunan ja limen puolikkaat!)
* Sivele lihojen pintaan glaseerauskastiketta ja paista öljyssä n. 10 minuuttia. (Kääntele parin minuutin välein.) Sivele kääntöjen välissä glaseerauskastiketta pintaan.
* Kääri kypsä liha folioon ja anna vetäytyä 8 minuuttia ennen tarjoilua. Pintaan sormisuolaa.

Muista ettet käytä marinadissa mitään light -versioita colasta, sillä glaseerauskastikkeessa pitää olla sokeria!


Jälkiruoaksi kokeilin niin ikään Hesarin torstai -liitteen jälkkäriä. Mämmi jäi jääkaappiin odottamaan uutta tilaisuuttaan.

SITRUUNA -MASCARPONEA, MARENKIA JA PISTAASIA
4 annosta

500 g mascarponejuustoa
3 rkl sokeria
1 dl lemon curdia + tilkka vettä
marenkia
suolattomia, kuorittuja pistaasipähkinöitä

* Lusikoi mascarponejuusto kulhoon, kuumenna lempeästi mikrossa, jotta saat sen notkeaksi.
* Mausta sokerilla ja lusikoi tarjoilukulhoon tai yksittäisiin tarjoilumaljoihin.
* Ohenna lemon curd tilkalla vettä ja valuta sitä raidoiksi mascarponen päälle (reilusti!)
* Murenna vielä päälle marenkia ja veitsellä rouhittua pistaasipähkinää.

Makeaa, todella makeaa. Eli erittäin hyvää.

Vapise mämmi. Tämä jälkiruoka voi viedä paikkasi pääsiäispöydässä!


Ruokakauppiaan perheessä ruokasesonkeja vietetään käytännön syistä  usein joko "ennen aikojaan" tai  vasta sitten kun sesonki on jo ohi.  Meilläkin kinkkua valmistetaan usein vielä helmikuussa (muutaman kerran kinkku on päässyt pöytään vasta juhannuksena)  ja uskoisin että mämmin varsinainen sesonki on meidän perheessä vasta kesäkuussa....

Hyvää ja maistuvaa pääsiästä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti