maanantai 6. heinäkuuta 2015

Nyt maistuu LOMA!


Joskus käy niin, että joku tietty ruokaohje tulee vastaan merkitsevän monta kertaa. Ja ihan eri juttujen yhteydessä. Silloin ei auta kuin kokata ja kokeilla.

Tämä kananmunalla täytetty avokado vähän eri versioilla tuli vastaan eräässä lehtiartikkelissa, kahdessa ruokablogissa ja erään ystävän suosittelemana. Ja kaikki saman viikon aikana. Ensimmäisessä versiossani ei ollut cayenne -pippuria eikä parmesan -juustoa. Mutta lisäisin ne ehdottomasti lisäpotkua tuomaan! Tarjolle voi varata myös Tabascoa tai vaikka chilikastiketta. Jokainen säätäköön makuviimeistelyn kohdalleen haluamallaan tavalla:)

Avokado sai lisukkeeksi vähän Feta-perunasalaattia joten
siitä kehkeytyi kelpo kesälounas.


KANANMUNALLA TÄYTETYT AVOKADOT
Halkaise avokado ja poista kivi. Koverra hedelmälihaa pois sen verran että koloseen mahtuu kananmuna. Voit vielä leikata pohjasta pienen palasen pois, näin avokadovene pysyy paremmin pystyssä:)
Lorauta päälle limen tai sitruunan mehua, sormeile vähän suolaa ja mustapippuria. Sitten on kananmunan vuoro. Riko muna koloseen. Lisää hitusen cayenne -pippuria ja raasta parmesaania päälle.
Uuniin (vaikkapa leivinpaperin päälle) 250 asteeseen, 5-7 minuuttia kunnes valkuainen on on paistunut, mutta keltuainen on vielä juoksevaa. 
Ennen tarjoilua silppua päälle tuoretta korianteria.


Ei haittaa jos kananmuna ei ihan avokadokoloon mahtuisikaan!
Anna sen  rauhassa valua ja kypsyä rapeaksi.

Minusta tämä näyttää lomalta.



Tässä vielä kaksi salaattiehdotelmaa. Italialainen pastasalaatti  Glorian Ruoka & Viini -lehdestä, Feta-perunasalaatti oma väännösversio. Molempia voi tuunata haluamakseen, jättää jotain pois tai lisätä jotain - ei vie ojasta allikkoon.


ITALIALAINEN PASTASALAATTI

350 g pastaa
2 pientä fenkolia
2 dl keitettyjä valkopapuja
oliiveja
2 dl parmesanjuustoa raasteena
hienonnettua lehtipersiljaa

KASTIKE
pari valkosipulin kynttä
3 rkl valkoista balsamicoa tai valkoviinietikkaa
3/4 dl oliiviöljyä
(3 rkl hienonnettua ruohosipulia)
sormisuolaa
mustapippuria

1. Keitä pasta ja lisää viipaloidut fenkolit keitinveteen siinä vaiheessa kun pastan keittoaikaa on jäljellä n. 3 minuuttia. Valuta fenkolit ja pasta.

2. Tee kastike. Hienonna valkosipulit ja lisää etikka tai balsamico. Kaada öljy ohuena nauhana joukkoon koko ajan sekoittaen.  Mausta ja kaada kastike pastan ja fenkolin kaveriksi.

3. Lisää vielä pavut, oliivit, juustoraaste ja hienonnettu lehtipersilja (tai joku muu yrtti). 

4. Sekoita hyvin ja anna maustua viileässä. Ohjeessa oli että tunti.  Viimeistele lehtipersiljalla ja parmesanilla sekä lorauksella hyvää oliiviöljyä.


Jos tuunaat ohjetta, älä kuitenkaan jätä fenkolia pois!!!


FETA-PERUNASALAATTI 

Tätä salaattia voi tuunata loputtomiin. Paras versio sisältää kuitenkin kaiken tämän:
rucolaa
lehtikaalia
sokeriherneitä
miniparsaa
tuoretta korianteria
tuoretta minttua
retiisiä
tomaattia
fetaa
keitettyjä, uusia perunoita

Kaikkea juuri sen verran kuin hyvältä näyttää ja päälle kastike jonka pyöräytin sauvasekoittimella sileäksi rucolasta, basilikasta, sitruunanmehusta, suolasta, pippurista ja hyvästä oliiviöljystä.  


Tämä on yksi meidän perheen lemppareista - tosin tästä on näköjään unohtunut peruna pois.
Ei silti jäänyt syömättä:)

Tomaatit pääsivät vain kuvaus -rekvisiitaksi, mutta kyllä ne olisi voinut mukaankin ottaa.


Salaatteja voi tehdä kerralla paljon, paranevat vain seuraavaksi päiväksi. Lomalla ei joka päivä viitsi turhia ponnistella ja jääpähän energiaa vaikka grillaamiseen...tai makaamiseen...












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti