sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Kevät tulee tai sitten itkee ja tulee.

Tuli muuten jostain mieleeni että onkohan kukaan oikeasti joutunut lapsuudessaan kuulemaan uhkausta "Nyt syöt - tai itket ja syöt!"?
Minä en ole, mutta jostain kumman syystä se on "hauskana" sanontana jäänyt mieleen. (Teini huutaa luettuaan tekstini että "Meille aina sanottiin noin!!!") Ei siitä sen enempää. Paitsi että vaikka sanonta olisikin tuttu, sitä tuskin tänä päivänä tarvittaisiin.
Nykyään syömiseen ei tarvitse uhkailla. Ei edes maanitella tai sen kummemmin kannustaa.  Minä ainakin näinä päivinä  syön usein, hyvin ja paljon. 

Meidän perheessä ollaan leikkisästi oltu jonkun aikaa kevätpaastolla. Nyt semmoisin säännöin, että vain kasvisruokaa Pääsiäiseen asti. Mikäli ei eteen tule jotain tilaisuutta joka vaatii toisenlaiset otteet. Siis lihansyönnin. Näitäkin tilaisuuksia on meille kaikille tullut, mutta ei se ole ollut niin tarkkaa.  Sitä syödään mitä tarjotaan. Kasvispainotteisesti ollaan kuitenkin otettu - ainakin kotiloloissa. Ja on tuntunut hyvältä.

Viime viikolla asiakas pysäytti minut myymälän käytävällä ja kysyi pahkinälevitettä. Mietin jo oikeaan hyllyväliin kävellessäni että osaan varmasti erottaa creamyn ja crunchyn. Mutta mitä vielä. Meillähän oli pähkinälevitteitä sen seitsemää sorttia. Makeutettua ja makeuttamatonta. Kermaisen tasaista ja rouheisen pähkinäistä. Tavallista ja luomua. Ja samana päivänä törmäsin GLORIAN ruoka&viini-lehden (luottolehteni) ohjeeseen Maapähkinäkeitosta. 
Makeuttamatonta maapähkinävoitakin siis todella tarvitaan.




MAAPÄHKINÄKEITTO
4 annosta


1 punasipuli (minä laitoin paprikan - punaisen)
4 valkosipulin kynttä
inkivääriä raasteena (semmoinen 3 cm pala)
pussi lehtikaalia (200 g)
1 1/2 l kasvislientä
2 dl makeuttamatonta maapähkinävoita
1 dl paseerattua tomaattia
1 tl suolaa
1 dl suolapähkinöitä
2 dl tuoretta korianteria hienonnettuna

1. Pilko sipulit ja raasta inkivääri
2. Poista lehtikaalista ranka ja leikkaa lehdet suikaleiksi. PIRKALTA löytyy valmiiksi lehtikaalisilppua!
3. Yhdistä kasvisliemi (1 l) , sipulit ja inkivääri kattilassa ja hauduta 10 minuuttia.
4. Yhdistä maapähkinävoi ja paseerattu tomaatti. Lisää 5 dl kasvislientä pienissä erissä ja sekoita huolella tasaiseksi.  Kaada seos sipuleiden joukkoon. Lisää lehtikaalit ja hauduta toiset 10-15 min välillä sekoittaen.
5. Mausta suolalla. Lisää joukkoon rouhitut suolapähkinät ja hienonnettu korianteri.

Kuva ei taas tee oikeutta. Taivaallista mutta aah niin tuhtia. Kalorit ovat kasassa.

Tätä keittoa meillä syödään koko viikko;)

Parsa on ilmestynyt kauppojen hyllyille. Tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä että kevät on tullut. Halusit tai et.


Minä unohdin viikonlopun viettoon lähtiessäni ottaa parsat omalta kaupalta joten pakko oli lauantaina tehdä kärpäsestä härkänen ja käydä tekemässä "kilpailu-analyysia" keskustan Stockmannilla.  Heilläkin alkanut parsavillitys oli yllättänyt ja tarjolla oli "vain" luomu-parsaa. Onneksi. 
Sillä luomu-parsa oli maussaan ylivoimaisen herkkä, maukas ja hento. Tästä lähtien meillä syödään parsaa luomuna.

Parsa oli paketissaankin niin hennon ja kauniin näköistä että mieleni teki se laitaa ensin maljakkoon. 

Valmistin kevään ensimmäiset parsat niinkuin ne mielestäni parhaita ovat.



KEVÄÄN ENSIMMÄISET PARSAT ALKUPALOINA

1. Leikkaa tai taita varren kova osa pois.
2. Asettele parsat uunipellille leivinpaperin päälle. Roiskauta reilusti oliiviöljyä ja ripottele 
päälle sormisuolaa. 
3. Uunissa grillivastuksen alla 10-15 minuuttia - kokeile haarukalla.
4. Uunista ulos ja päälle vähän sitruunan mehua ja raastettua parmesaania.  
Ei se mielestäni mitään muuta kaipaa.

Menisivät kukkinakin. Mutta siis kannattaa syödä.


Harvoin kai sitä kevään tuloa harmittelee. Saa siis kevät tulla - ei tarvitse uhkailla että "Tulet  - tai itket ja tulet."



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti