tiistai 25. marraskuuta 2014

Varsinainen "bloggari".


Hankin blogioppaan. "Blog by the book - blogiopas" tarjoaa paitsi yleistietoa blogin perustamisesta ja pitämisestä, myös esimerkkejä ymmärtääkseni suosituista ja menestyneistä blogeista ja pitäjistään - bloggareista. Kuulunko joukkoon?

Näitä oppaita ei montaa versiota kaupasta löytynyt. Eikä kai sitä lukemalla bloggariksi opi?!


Aika nopeasti määrittelin oman blogini kulmakivet:

Perustaminen: 
Idea lähti vitsistä johon perheen teinit löivät löylyä kuin juhannussaunassa. Tiesivät äitinsä olevan yllytyshullu ja piittamaton muiden arvioista liittyen tekemisiensä järkevyyteen.

Ulkoasu:
Ulkoasu on hetken inspiraation tulos. Postausten ulkoasua ei viilata eikä höylätä. Mies koittaa korjata kirjoitusvirheet. Jos ehtii ennen kuin "julkaise" nappia on painettu.  Kuvat otetaan nyt eikä suunnitellen.  Kun teineillä on aikaa, he auttavat. Huomaat kyllä milloin teineillä on ollut aikaa. Tai milloin raha on vaihtanut omistajaa.

Sisältö:
Blogioppaan ohjetta, "tekstiin ei kannata suhtautua liian kunnianhimoisesti" on kuunneltu. Sisältö syntyy jos ja kun hyvää ruokaa ja tarjottavaa on syntynyt onnistuneesti. Epäonnistumisista ei kerrota.
Reseptit ovat pääsääntöisesti muiden kehittelemiä, mutta usein pakonsanelemasti tuunattuja. Tosin sanoen, raaka-aineita ei ole saatavilla, ne on unohdettu hankkia, reseptiä ei ole ymmärretty tai se on haluttu yksinkertaistaa esim. aikapulan tai laiskuuden takia.

Lukijat ja kommentit:
Lukijoitani ovat ainakin teinit (2 kpl)  ja mies (pakko-oikolukua). Sekä facebook -ystävät,  joille uusinta postausta pakkosyötetään niin kauan että ymmärtävät linkin avata. Uusia lukijoita koitetaan houkutella herkullisilla kuvilla ja ennenkaikkea vinkeillä herkkullisista kokeiluista. Kommentit pitäisivät bloggarin toki aktiivisempana;)

Blogi ja minä:
Lainaus taas blogioppaasta: "Blogit halutaan pitää pääosin inspiroivina ja positiivisina kanavina lukijoille. Jos itse pyrkii postauksissaan löytämään mukavia asioita päivästään, voi omakin mieliala yllättäen kohota." Piste.

Sponsorit:
Tässä on blogini osoite: www.kauppiaskokkaajakokeilee@blogspot.fi
Olen kiinnostunut kaikkien yritysten tuotteista ja ne saattaisivat kiinnostaa lukijoitani.

Näillä määrittelyillä päädyin siihen että minä olen kuin olenkin bloggari. Omanlaiseni ja se riittää.
Olisiko sinunkin jo aika julkaista päiväkirjasi?

Kyllä se aina vähän suunnittelua vaatii:)

Ja loppuun vielä se tärkein osio. Ruokakokeilu -osio.
Olen kokeillut ja testaillut  vuosien aikana useampaakin versiota maa-artisokkakeitosta. Hyviä versioita on monta, mutta nyt löytyi blogin -arvoinen, maailman paras maa-artisokkakeiton ohje!
Ohje on Glorian ruoka & viini -lehdestä, numerosta 7/2014 ja tämän tein kokolailla "by the book":)

MAA-ARTISOKKAKEITTO JA PÄHKINÄISET KRUTONGIT 
4 annosta

1 kg maa-artisokkia
1 iso, jauhoinen peruna (esim. Rosamunda)
1 purjo (tämän jätin pois)
nokare voita
2-3 rkl sataykastiketta
1 l vettä
appelsiinin kuoripala
2 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
1 tl suolaa

1. Pese, kuori ja lohko maa-artisokat. (En kuorinut, pesin vain huolellisesti!) Kuori ja kuutio peruna. (Enkä kuorinut perunaakaan! Olen oppinut että juuri kuoren alla kaikki se ihanuus...ei haitannut yhtään!) Halkaise ja huuhtele purjo, viipaloi purjon vaalea osa.
2. Sulata voi kattilassa. Lisää kasvikset ja kuulota muutama minuutti. Lisää sataykastike  ja jatka hauduttamista pari minuuttia samalla sekoittaen. Lisää vesi. Pese appelsiini hyvin ja leikkaa kuoresta nin 10 x 2 cm kokoinen pala. Käytä terävää veistä, niin ettei valkoista kuorta tule mukaan. (Vaikein osa. Raastoin kuorta keiton joukkoon kunnon satsin, ei varvinnut huolehtia valkoisesta osasta eikä poisnoukkimisesta.) Lisää appelsiininkuori (tai raaste!) keittoon ja hauduta kannen alla noin 20 minuuttia eli kunnes juurekset ovat pehmeitä.
3. Ota kuoripala pois (jos sen sinne laitoit). Lisää appelsiinista puristettu mehu (pistin blenderiin kokonaisen kuoritun appelsiinin ja laitoin joukkoon tämän ihanan kuohkean mehun, saattoi olla enemänkin kuin 2 dl)  ja suola. Soseuta.

PÄHKINÄISET KRUTONGIT
4 annosta

5 cm pala saaristolaisleipää
1 1/2 dl maapähkinöitä
1 rkl (ruokosokeri)siirappia
1/2 rkl voita
1/2 suolaa

1. Kuutio saaristolaisleipä. Paahda kuutioita  paistinpannussa miedolla lämmöllä. Ota rapeutuneet kuutiot sivuun.
2. Paahda paistinpannussa pähkinöiden pintaan väriä. Kumoa pähkinät keittiöpyyhkeeseen ja taita pyyhe pähkinöiden päälle. "Kauli" käsillä pähkinöitä, jotta kuoret irtovat. (Hah, arvaat varmaan mitä!)
Paahda (kuorettomia) pähkinöitä pannussa pari minuuttia. Lisää joukkoon nokare voita ja leipäkuutiot. Valuta sekaan siirappi (laitoin lisäksi vähän ruokosokeria = ruokosokerisiirappia) ja lisää ripaus suolaa. Tarjoa keiton lisänä.
Maailman paras maa-artisokkakeitto ja melkein kuoritut pähkinät.
Hyvä kattaus yhdelle. 

8 kommenttia:

  1. Tarttis opetella noita keittoja tekemään.
    Hatunnosto bloggaamisellesi. Joskus suhteellisen aktiivista käsityöblogia pitäneenä tiedän mikä määrä työtä ja aikaa pienenkin postauksen tekemiseen menee. Vähän nyt haaveillut tyngäksi jääneen liikuntablogin uudelleen viritystä.
    Ja kyllä, kommentit ovat ilahduttavia. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos kommenteista - selvästi tiedät mistä puhut! Pienikin postaus todella vie aikaa, mutta jotenkin näin hauskan harrasteen kanssa ajan kulua ei edes huomaa:) Ja rohkaisun tuuppaus täältä uuden blogin käynnistämiseen;)

      Poista
  2. Ai niin, ihana huivi tuossa sun profiilikuvassa. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsityöihmisenä bongasit varmasti tuon punaruskean "viitan"!
      Anopin taituroima, kaunis, lämmin ja päivittäin kotona käytössä. En osaa antaa ohjeita - vaikka kauha sopii käteen, puikot siinä eivät pysy;)

      Poista
  3. Munkin olisi tarkoitus tarttua kyseiseen blogi- teokseen. Parempi myöhään kun ei milloinkaan. Herkulliselta näyttää keitto!

    VastaaPoista
  4. Pirjo - keitto ei pelkästään näytä hyvältä, se myös maistuu siltä. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!
    Koitin haeskella bloggaus -aiheeseen liittyviä teoksia, mutta oheinen kirja oli ainut joka eteen tuli. Ehkä se löytyy myös kirjastosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen myös bloggaamiseen ohjeisiin keskittyvää Pink bubble- blogia.

      Poista
    2. Kiitos vinkistä Vaateviidakon Pirjo - pistetään lukulistalle!

      Poista