tiistai 6. tammikuuta 2015

Todellakin hyvää huomenta!


Raakaruoka teoriassa: Kuumentamatonta tai korkeintaan 40-46 asteessa kypsennettyä, mahdollisimman vähän jalostettua ruokaa, joka valmistetaan hedelmistä, vihanneksista ja juureksista, pähkinöistä, siemenistä, iduista ja versoista. Usein luomua, lähellä tuotettua tai villinä kasvanutta. Voi olla täysin kasvisperäistä tai sisältää myös kypsentämättä nautittavia eläinkunnan tuotteita.

Tämä määritelmä on varmasti tosi, muttei toisaalta kovin houkutteleva.

Raakaruoka minulle nyt: Ihanaa, herkullista, kevyttä, kaunista, helposti valmistuvaa, teinillekin maistuvaa herkkuruokaa.
                         
Vannon että raakaruoka kuuluu elämääni nyt ja aina. Tämä ei ole hurahdus muiden hurahduksien joukossa. Takaan että vuoden päästä en ole heittämässä roskiin näitä siemeniä. 
(Joku myhäilee/naureskelee lähellä, mutta ei uskalla sanoa mitään. Hyvä.)

Olen lähestynyt raakaruokaa aikaisemminkin. Montakin kertaa. Ostanut keittokirjoja ja suunnitellut aterioita. Mutta jostain syystä projekti on jämähtänyt aina alkumetreille. Usko siihen että raakaruoka itse valmistettuna voisi olla hyvää on loppunut.

"Sattumalta" näin vuoden alkaessa taajuudet ovat siinä kohdassa,  että taas kerran käsiin etsiytyvät kevyestä ja terveellisestä elämästä lupaavat ruokateokset. Olin kantamassa kassalle montaakin eri teosta kun törmäsin tähän Karita Tykän (teineille esittelin Tykän tietysti Karita Tuomolana, Miss Suomena) kirjoittamaan "Hyvää huomenta" -kirjaan. Selkeät ohjeet, kauniit kuvat ja juuri niitä ruokia tai pieniä herkkuja  joiden avulla uskoisin pystyväni tähän tutustumismatkaan kohti raakaruokaa. Ja en pettynyt. 

Jos vähänkin aihe kiinnostaa, kannustan hankkimaan tämän kirjan. Ei jää pölyttymään hyllyyn. Minunkin kaksi viikkoa vanha hankintani on jo sen näköinen kuin se olisi ollut käytössä vuosia...


Jostain syystä tämän naisen terveysruoat uppoavat myös teiniin!


KOOKOSMAITO
n. 5 dl valmista maitoa

3 3/4 kuivattuja kookoshiutaleita
5 dl vettä

Sekoita aineksia tehosekoittimessa 3 minuuttia. Siivilöi maito harsokankaan (näitä ei myydä enää missään!), pähkinämaitopussin (tätäkään en onnistunut löytämään sitten mistään) tai siivilän läpi. (Siivilä toimi kohtuullisen hyvin, tosin ihan kaikkea maitoa sillä ei saa puristettua ulos. Eurokankaasta kävin hakemassa keinokuituista "tyllikangasta" - se lähtee kokeiluun tänään! Kokeilemisen arvoinen voisi muuten olla myös hedelmäosastoilla myytävä kestopussi!

Voit myös maustaa vaniljauutteella (vaniljajauhe) ja makeuttajalla, esimerkiksi taateleilla tai hunajalla (käytin lorauksen hunajaa). Kaada valmis maito suljettavaan lasipulloon (ihania "vanhanajan", pieniä lasipulloja myy GRANIT) ja säilytä jääkaapissa.

Käytän tätä maitoa kahvin kanssa ja kahvinautinnosta on tullut entistä ihanampaa. Seuraavaksi kokeilen hasselpähkinämaitoa!

Tämä tuoksuu jo keväälle!

VANILJA-KOOKOSJOGURTTI

4 dl kookoskermaa tai -maitoa
2 rkl kookosöljyä (ei välttämätön, mutta minä laitoin)
ripaus valitsemaasi makeuttajaa (esim. hunajaa)
vaniljajauhetta maun mukaan
noin 2 rkl limetin mehua (1/2 - 1 hedelmän mehu)
1 pussillinen probioottijauhetta tai 3 probioottikapselin sisältö

Sekoita kaikki paitsi probiootit tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää puulusikalla probiootit. Sekoita kevyesti ja kaada kannelliseen lasipurkkiin. Jätä happamoitumaan pimeään, tasalämpöiseen paikkaan (tai pane kuivuriin) 24-48 tunniksi. Meillä parhaaksi paikaksi on osoittautunut sauna, lauteiden alla!

Kahden vuorokauden jälkeen siirrä jääkaappiin vielä päiväksi. Koostumus paksuuntuu jääkaapissa ja säilyy noin viikon. Taivaallista.

Menee sellaisenaan, mutta hyvää luonnollisesti myös tuoreiden marjojen tai hedelmien kanssa. 


SIEMENKRÄKKERIT
1 dl auringonkukansiemeniä (liota vedessä 4-6 h, huuhdo ja valuta)
3/4 dl kurpitsansiemeniä (liota vedessä 4-6 h, huuhdo ja valutta)

1/2 dl pellavansiemeniä
2 rkl chiansiemeniä
3/4 dl hampunsiemeniä (kuorittuja)
1 dl pellavansiemeniä (jauhettuna) 
1-2 rkl psylliumkuitua
1 tl suolaa
1 dl vettä
2 rkl kookosöljyä
1 rkl vaahterasiirappia

mausteeksi (valkosipulijauh´etta), rosmariinia, basilikaa, timjamia tai mitä tahansa muita yrttejä mitä löytyy

Sekoita vesi, öljy, mausteet ja vaahterasiirappi sekä kuiva-ainekset erillisissä astioissa. Yhdistä massa ja levitä leivinpaperin päälle. Kuivata (kuivurissa) tai uunissa (kiertoilma, minimilämpö ja uunin luukku auki) n. 12 tuntia kunnes kräkkerit ovat täysin kuivia.


Älä pelästy siementen määrää, kaikki tulee käytetyksi!









MANTELI-CASHEWTUOREJUUSTO

1 dl mantelijauhoa
2 dl cashewpähkinöitä (liota vedessä tunnin verran)
5-6 rkl vettä
3 rkl sitruunan mehua
3 rkl ravintohiivaa (löytyy luontaistuotekaupoista)
1/2 suolaa
mustapippuria ja rosmariinia (varmasti mikä tahansa muukin yrtti toimii)

Huuhtele ja valuta liotetut pähkinät ja lisää muiden aineiden kanssa tehosekoittimeen. Jauha tasaiseksi massaksi ja siirrä suljettavaan purkkiin. Säilyy jääkaapissa noin viikon. Tai ei säily viikkoa,  koska tulee syödyksi nopeammin. Takaan.


Tästä aamupalasta puuttuu ainoastaan kahvi kookosmaidolla!

Taiteilin kräkkereistä lasinpohjalla pyöreitä paloja. Ehkä pysyvät paremmin ehjänä ja ovat mukavan kokoisia suupaloja manteli-cashewtuorejuuston kanssa. Piristeenä pala kurkkua.

Näillä kun aamunsa aloittaa, ei voi mennä metsään!  Suosittelen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti