tiistai 27. tammikuuta 2015

Uusia lempiherkkuja!

Lempiruokia on monia. Niitä, joita tekee vuosi toisensa jälkeen uudelleen ja taas uudelleen. Ja sitten niitä, joille myöntää "lempiruoka" -tunnustuksen, mutta joita ei muista enää ruokalevon jälkeen. Lähinnä siksi että niiden reseptejä ei syystä tai toisesta tullut laitettua talteen. Eikä kuolemakseen muista mistä kirjasta, lehdestä tai keneltä kaverilta….

Törmäsin taannoin kolmeen herkkuun joiden reseptit talletan nyt tähän. Tästähän ne on sitten helppo ottaa uusintakäyttöön, näille nimittäin myönsin "Lempiherkku" -tittelin.

Fazerin #kotonatehty -ideoista innostuneena tein itse välipalapatukoita teineille (tai ihan kenelle  tahansa, älä kysy montako söin!!!)

HERKULLISET VÄLIPALAPATUKAT

2,5 dl Fazer Alku Sadonkorjuupuurohiutaleita
100 g Fazer Premium -leivontasuklaata
1/2 dl kuivattuja marjoja 
3 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
3/4 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
ripaus suolaa

Sulata kookosöljy ja lisää sekaan vaahterasiirappi. Rouhi puolet suklaasta. Sekoita puurohiutaleet, kuivatut marjat, (minä laitoin toisella kertaa suolattuja pähkinöitä koska ei ollut marjoja) ja suola. Lisää rasvaseos ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa leipävuoka kelmulla ja lusikoi seos vuokaan. Käännä kelmu päälle ja painele tasaiseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa (kunnolla) ja leikkaa patukoiksi.
Sulata loput suklaasta ja sivele sitä patukoiden päälle. Säilytä (jos jotain jää!) patukat jääkaapissa.


Ihan taivaallisia. Pakko olla terveellisiä kun on puurohiutaleista tehty!

Uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä (1/2015) bongasin ensimmäiseksi kokeiluun algerialaiset tabil-lihapullat ja kirsikkatomaattitaginen. Näiden reseptit talletan huolella.

KIRSIKKATOMAATTITAGINE 
4-6 annosta
3 sipulia (jätin pois ja laitoin tilalle paprikaa, toimi!)
2 rkl oliiviöljyä
1 tl paprikajauhetta
200 g kirsikkatomaatteja
1 prk (230 g) valkoisia papuja
iso pala inkivääriä
1 punainen chili
1 1/2 tl kardemummaa
2 dl kivettömiä oliiveja
1 dl appelsiinimehua
1 dl oliiviöljyä
400 g tomaattimurskaa
1 1/2 tl suolaa

lisäksi
4 dl turkkilaista jogurttia
1 ruukku korianteria (tai lehtipersiljaa)

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja lohko sipulit (tai paloittele paprikat). Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää paprikajauhe. Kuullota sipuleita (tai paprikoita) muutama minuutti. Huuhtele tomaatit ja pavut. Hienonna inkivääri (minä raastoin) ja viipaloi chili. 
2. Laita kaikki ainekset ja mausteet uunipataan (tai taginepataan). Lisää oliivit, mehu, öljy, tomaattimurska ja suola. Sekoita padassa ja nosta pata uuniin n. 30 minuutiksi.
3. Tee karitsapyörykät ja nosta myös ne pataan kypsymään.
4. Nosta pata uunista ja lisää jogurttinokareita joukkoon. Voit myös tarjota jogurtin erikseen!
5. Hienonna korianteria padan pinnalle ennen tarjoamista (paljon!).


TABIL-KARITSAPULLAT
4 annosta
400 g karitsanjauhelihaa

tabil-maustetahna:
1/2 yksikyntistä valkosipulia
1 rkl korianterinsiemeniä
1 tl jeeraa
1 tl chilijauhetta
1 tl suolaa

1. Lohko valkosipuli reiluiksi paloiksi. Murskaa korianterinsiemenet huhmareessa rouheeksi. Lisää valkosipuli ja loput mausteet. Hiero seos tahnaksi.
2. Sekoita maustetahna jauhelihan joukkoon ja pyöritä pyöryköiksi.
3. Lisää pyörykät taginepataan kun se on kypsynyt 30 min (minä otin paistinpannulla pyöryköihin "pinnan" ennekuin siirsin ne pataan), ja nosta uunivuoka takaisin uuniin noin 10 minuutiksi eli kunnes pyörykät ovat kypsiä.


Vaikka mausteissa oli paljon samaa kuin intialaisessa ruoassa, fiilis on ihan eri!


Joulupukki joutui hommiin vaikka kausi on jo ohi.
Seuraavaksi kauhakauppaan!

Perhe ja ystävät tietävät, että minä en ole jälkiruokaihminen. Syön kyllä kun tarjotaan, mutta intohimot leipomiseen ja makeiden herkkujen tekemiseen hiipuvat suolaisia ruokia kokeillessa. Valitan.

Sillon tällöin on kuitenkin kohtuullista hemmotella kanssa-eläjiä makeillakin suupaloilla. Sikäli mikäli niiden valmistaminen on nopeaa, helppoa ja yksinkertaista. Ja mikäli lopputulos on taatusti hyvä.
Tämä  (niin ikään Fazerin #kotonatehty -idea) pannacotta herkku asettui täydellisesti näihin raameihin.


PAAHDETTU VALKOSUKLAA -PANNACOTTA

Kiehauta 3 dl kuohukermaa. Lisää kerman joukkoon 1 tl vaniljasokeria ja uunissa (rouhi, levitä pellille ja paahda n. 5 min 175 asteessa) paahdettu valkosuklaa (100 g eli 1 levy Fazer Valkoinen leivontasuklaa). Sekoita kunnes seos on tasaista. Lisää vielä kylmässä vedessä liotettu liivatelehti.

Kaada seos 4 tarjoiluastiaan tai vaikka kauniisiin laseihin ja anna hyytyä kylmässä muutama tunti.
Koristele oman maun mukaan. Meillä näytti sekaan menevän loput kuivatuista mustikoista ja kaapista löytyneet suklaarusinat….

Tätä pannacottaa voi varioida onnistuneesti vaihtamalla suklaata. Meillä paahtumaan pääsi sitä sitruunan makuista leivontasuklaata, koska "joku" oli ehtinyt syödä puolet siitä tavallisesta valkoisesta…..

Ehkä koristelu ei meillä mennyt ihan nappiin, mutta maku oli kohdallaan.




2 kommenttia:

  1. Olipa varsinainen kavalkadi herkkuja! Varsinkin tuo karitsapullien kuva saa veden kielelle.

    VastaaPoista
  2. Tästä vaan testaamaan! Ja mielelläni kuulen pääsevätkö sinun lempiherkut -kirjaasi!

    VastaaPoista