Minä varaan viereen kasan lehtiä tai kirjoja. Suolaista syötävää riittävästi ja montaa eri sorttia. Myös makeaa jos tulee jälkiruoan tarve. Läppärin täytyy olla ojennusetäisyydellä, samoin kännykän. Television kaukosäädin ja varavillasukat ovat paikoillaan. Juomista on riittävästi ja sopiva valaistus luotu. Riittävän iso ja lämpöinen peitto ja johan tuntuu siltä että tässähän on kaikki tarvittava. On aika vain olla, aika vain muhia ja kerätä lämpöä, hauduttautua ja kypsyä. Kunnes on taas valmis kohtaamaan kylmyyden ja pimeyden (ehkä).
Johtuukohan tästä "sohvakääryleeksi" käpertymisestä myös se, että viime aikoina olen kunnostautunut kääryleiden teolla ruokapuolellakin? Perheen (erityisesti teinien) iloksi tein ensin kreikkalaistyylisiä kaalikääryleitä ja heti perään täytettyjä hirvenlihakääryleitä. Kokosin täytteet samalla hartaudella kuin oman pesäni sohvalle. Kaiken tarvittavan, ei mitään ylimääräistä ja niistä tuli täydellisiä.
KREIKKALAISTYYLISET KAALIKÄÄRYLEET
oma, vuosien varrella kehittynyt resepti joka vaihtuu joka kokkauskerralla
1 kaali
Täyte:
1 dl riisiä, puuroutuvaa
400 g lampaan jauhelihaa
sieniä (käytin kanttarelleja, mutta suppiksetkin käyvät)
sipuli (jos perheessä ei sipulikammoisia)
pari valkosipulinkynttä
paketillinen fetaa
minttua, korianteria ja haluamiasi muita yrttejä
mustapippuria
Pinnalle:
voita, siirappia ja pari desiä lihalientä
* Poista kaalista kanta ennen kuin laitat sen kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Tämä kannanpoisto kannattaa tehdä huolella, säästyt monelta harmitukselta myöhemmin!
Irrottele lehdet sitä mukaa kun ne kypsyvät ja nosta valumaan. Sitä helpommin irtoavat, mitä huolellisemmin olet poistanut kannan!
* Keitä riisi.
* Kuullota valkosipulinkynsiä (sipuli) ja lisää sienet ja jauheliha.
* Kokoa täyte eli riisi, sipulit, sienet, jauheliha, feta, yrtit ja pippuri + suola.
* Leikkaa isoista kaalinlehdistä paksu lehtiruoto pois, täytä ja rullaa kääryleeksi.
* Kääryleet uunivuokaan, päälle voinokareita,
* Paista 275 asteessa vartin verran kunnes pinta ruskistuu.
* Alenna uunin lämpö 175 asteeseen, valuta kääryleiden päälle siirappia ja lihalientä.
* Kypsennä reilu tunti.
* Tarjoile perunamuusin ja puolukkahillon kanssa.
Kaalikääryleillä on ihan turhaan työlään ruoan maine! |
HIRVENLIHAKÄÄRYLEET SUPPIKSILLA JA FETALLA
oma, kaapista löytyneillä raaka-aineilla imporvisoitu
* hirvenpaistia
Täyte:
* tuorejuustoa
* suppilovahveroita reilusti
* fetaa
* yrttejä (rakunaa, salviaa, timjamia, meiramia ja mitä nyt sattuu löytymään)
* mustapippuria
* pekonia
Kastike:
* 2 dl kermaa
* ylimääräinen täyte
* loraus riistafondia
* Paista sienet voissa, lisää feta, mustapippuria ja iso kasa yrttejä.
* Voitele "lihasiivut" tuorejuustolla ja levitä täyte.
* Rullaa kääryleiksi, kieritä vielä pekoniviipale päälle ja sido pellavanarulla (tai hammastikulla)
* "Ota kääryleisiin pinta" paistinpannulla ja siirrä sen jälkeen paistovuokaan tai pataan.
* Sekoita lopputäytteen (jos jää) sekaan kerma ja loraus riistafondia, keitä kasaan ja lisää kääryleiden päälle pataan.
* Hauduta 150 asteessa pari tuntia
Meillä syötiin jo tunnin haudutuksen jälkeen. Liha oli kypsää ja herkullista, mutta siirsin loput kääryleet vielä 1 1/2 tunniksi lisähaudutukseen. Seuraavana päivänä kääryleet olivat - jos mahdollista - vieläkin ihanampia!!!
Sama lisuke kuin kaalikääryleilläkin, muusia ja puolukoita!
Tämä ruoka paranee seuraavana päivänä, kannattaa tehdä paljon! |
Ihanan reipasta todeta, etteivät kääryleet ole työläitä :-) Niihin saan aina illan tuhrattua, mutta onneksi ne ovat kaiken vaivan väärtejä.
VastaaPoistaSe on vähän sama asia kuin todeta että "hyvä ja halpa ovat kaksi eri tuotetta";)
Poista