torstai 25. syyskuuta 2014

Liian monta pataa tulella....

Kokki ja apukokit:)



Kun me (siis minä) alamme kokkailemaan, käy aika usein juuri näin. Hiukan liian monta pataa tulella, ja kaaos on valmis. Onneksi tyttäret ovat avuksi, toinen ojentaa auttavan kätensä, toinen lähettää universumin kautta rohkaisevan suukon. 
Yleensä näistä kokeiluista on ihan syötävää tullut.

Viikonloppuna ajattelin (taas) tehdä mainioita Ranskalaisia Uppomunaleipiä. 
Alkuperäinen ohje on Glorian Ruoka & Viini -lehdestä (samoin kuin alla oleva kuva), 
mutta kyllä se on olosuhteiden pakosta muuttunut aika lailla omannäköisekseni. Viimeksi muun muassa joku oli syönyt munat - joten lopputulos oli vain Ranskalainen leipä;)

Tässä kuitenkin ohje:

RANSKALAINEN UPPOMUNALEIPÄ
muutama salottisipuli
voita
ripaus sokeria
pari desiä kanalientä
paketillinen pekonia (ohjeessa sanottiin että 170 g, mutta minä laitan aina koko paketin - onkohan siinä enemmän vai vähemmän kuin 170 g??)
sieniä (mitä nyt sattuu olemaan)
suolaa ja mustapippuria

UPPOMUNAT
meillä menee aina vähintään 2 munaa per syöjä
vettä+viinietikkaa+suolaa

LISÄKSI
maalaisleipää (kyllä näitä on tehty ihan ranskanleivästäkin)
oliiviöljyä
parisienne -kastiketta (ohje perässä)
lehtipersiljaa (viimeksi taisin laittaa sitruunamelissaa, se kun oli ainut ei-kuivunut yrtti talossa)

1. Tee ensin parisienne -kastike
Sulata pari rkl voita, sekoita muutama rkl vehnäjauhoja ja anna "poreilla". Kuumenna 3 dl maitoa ja desin verran kanalientä ja sekoita neste voi+vehnäjauho -seokseen. Vatkaa kunnolla kierrevatkaimella. Siirrä sitten takaisin liedelle ja lisää vielä liraus valkoviiniä. Anna kiehua 10 minuuttia, välillä sekoittaen. Lisää suola ja pippuri.
Yhdistä pari keltuaista ja desi kermaa. Lisää vielä nämä  ja kastike on valmis!

2. Kuullota sipuleita voissa ja lisää sokeri. Lisää kanaliemi ja anna kiehahtaa n. 10 minuuttia kunnes sipuli on pehmeää. (Tämä osa meillä jää aina pois koska mies ei syö sipulia:(  Joskus olen laittanut tomaattia ja valkosipuliakin sipulin tilalle:) Kuka estää?

3. Paahda pilkottu (ei kovin pieneksi hakattu) pekoni ja lisää sienet. Taas vähän suolaa ja pippuria.

4. Tee uppomunat. Kuumenna vesi, lisää suola ja etikka. Hämmennä vesi "liikkeelle" ja riko muna vesipyörteen keskelle. Mielellään varmaan yksi muna kerrallaan, minä laitoin viimeksi kaikki munat yhtä aikaa... Anna kiehua pari minuuttia ja nosta sitten reikäkauhalla valumaan vaikkapa keittiöpyyhkeen päälle.

5. Paahda leipä oliiviöljyssä paistinpannulla. Tai leivänpaahtimessa jonka jälkeen "voitele" oliiviöljyllä.

6. Ja sitten "täyttö". Järjestyksellä ei väliä, paitsi että kastike tulee päälle. Niin ja se lehtipersilja. Jos sitä olet muistanut hankkia.

Kaveriksi lasi (tai kaksi)  punaviiniä.



     Älyttömän kauniin näköisiä ja niin hyviä että meillä ainakin näitä on tehty jo mooooonta kertaa:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti