tiistai 30. syyskuuta 2014

Intialainen arki-ilta...

Intia on lumonnut minut ja koko perheen.
Meillä on muutaman kerran ollut mahdollisuus lomailla Intiassa ja koko perhe on hullaantunut erityisesti intialaisesta ruoasta. Intian värit ja tuoksut huumasivat minut jo vuonna 1995 ja siitä lähtien intialainen ruoka  on kuulunut meidän perheen suosikkeihin, ihan samalla tavalla kuin italialainenkin tai thaimaalainen tai kiinalainen...maalla ei näköjään niin väliä.

Kerran reppuilimme lasten kanssa Intian Keralassa kokonaiset kolme viikkoa.  Ruhtinaallista. Ja koska ruoka ja syöminen on koko perheen "pääharraste", söimmekin ihan olan takaa, siis ruhtinaallisesti. Kun ruoka-annos maksaa eurosta kolmeen euroa voi jotenkin hyvällä omallatunnolla kokeilla montaakin eri versiota....

Sillä lopputuloksella että kun kolmen viikon nautiskelun, lepoilun, väreistä ja tuoksuista aistimisen jälkeen vietimme vielä loman kolme loppupäivää Mumbaissa, koko porukka oli niin täynnä curryä, kurkumaa, korianteria ja kookosta  että kun toinen tytöistä bongasi  ensimmäisenä Mumbain yönä SubWay -ravintolan - olin jo sisällä tilaamassa SubWay -sämpylän tuoreella tomaatilla ja kurkulla ja toistin moneen otteeseen että - ei sitten mitään masalaa mausteeksi!!!
Säälittävää mutta totta - seuraavana päivänä löysimme McDonald´s ravintolan ja kolmantena Pizza Hutin. Ja kaikki oli niin ihanan ei-intialaista.

Oli noloa myöntää että jäimme paitsi Mumbain paikallisista ruokaelämyksistä. Emme puoleentoista vuoteen syöneet mitään,  mikä edes muistutti Intiasta.


No tilannehan on nyt toinen. Taas maistuu. Ja erittäin hyvin.

Tänään tein helpon arkiruoan, tuorejuustoa pinaattikastikkeessa - Palak Paneer.
Olen kokeillut monta eri ohjetta ja (luonnollisesti mukaillut niitä kaikkia). Paras on ollut Glorian Ruoka & Viini lehdessä joku aika sitten ollut versio. Jos onnistut löytämään - tee se!
Tämäkin (mukaeltu versio monesta kokeilusta) versio kävi kaupaksi:

PALAK PANEER

* Kuulota sipuli ja muutama valkosipulinkynsi oliiviöljyssä. Lisää sekaan garam masala -mausteseosta, currya, juustokuminaa eli jeeraa ja jauhettua korianterinsiemeniä (kaikkia sillä lailla sopivasti). Anna maustua öljyssä.
* Lisää kuutioitu paprika, muutama tomaatti (myös tomaattimurska käy) ja pari pilkottua chiliä (käytin vihreitä).
* Lisää tuore tai pakastettu pinaatti (ehkä 250 g) ja desin verran kasvislientä tai kermaa. Anna kiehua hiljalleen semmoinen puoli tuntia.
* Lisää pari desiä turkkilaista, rasvaista jogurttia ja paketillinen (joskus pistän parikin) kotijuustoa.
* Tarkista suola ja chili (ehkä haluat lisätä).

Tarjoilen lisäksi raita (ihan se valmis SantaMarian maustepussi+jogurtti tai kermaviini).
Ja minä tykkään että intialaisen ruoan kanssa pöydässä on aina mango-chutney. 
Ai niin, nyt muistin jopa naan -leivän. Sitäkin löytyy näin arki-iltoja varten valmiina. Ei niin hyviä kuin itse tehty, mutta jos on aika kortilla, niinkuin tiistai-iltaisin monesti on...kelpaa.



Jälkiruoaksi tarjosin eilen tekemääni raakasuklaata. Eli Cocovin helpon, herkullisen, terveellisen ja hauskan raakasuklaan valmistuspaketin avulla tekemäni "suklaanapposet". Tuhtia ja hyvää. Yksi riittää. Teineille ei maistu, enkä jostain syystä ole tuputtanut....paketin annoksesta riittää kahdelle pitkään...;)




Sitten vielä suitsuke palamaan, silmät kiinni ja mielikuvaharjoitteella ruokalevoille Intian auringon alle...
Kyllä se kesä sieltä vielä tulee. On aina tullut.

2 kommenttia:

  1. Nyt täytyy urpona kysyä, että mitä tuo kotijuusto on? Maustamatonta tuorejuustoa? Pari pakettia? Öööö… :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin tässä Valion Kotijuustoa, 250 g paketti tai rasia. Pistin kaksi;) Löytyy "hyvin varustetuista ruokakaupoista";)

      Poista