tiistai 14. lokakuuta 2014

Oodi oluelle!

Hyvää suomalaisen oluen päivää!

Jep, tiedän että varsinainen juhlapäivä oli eilen, mutta on kai sitä ennenkin merkkipäivät unohtuneet ja juhlat siirtyneet seuraavaan... kummilapset ovat jo tottuneet, uskoisin että myös suomalainen olut!

Vaikka olen entinen panimotyöläinen, en ole varsinainen oluen suurkuluttaja. Mutta arvostan suomalaista olutkulttuuria, sitä käsityöläisyyttä mitä se nykyäänkin vielä on. Ja suomalainen olutkulttuuri on mielestäni kohtuullisuutta arvostavaa, kansainvälisyyttä hehkuvaa, suomalaisuutta arvostavaa... ja aina sitä yhden oluen voi merkkipäivänä nauttia!

Suomalaisen oluen päivän kunniaksi tekaisin muutoinkin ajankohtaisen piiraan.
Reseptin nyysin Sinebrychoffin OLUT JA RUOKA -reseptipankista:)

OLUINEN SIENIPIIRAS
neljälle

Taikina
150 g voita
2 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
3 rkl Karhu -olutta (saattoi mennä enemmänkin)

Nypi jauhot voin joukkoon, lisää olut ja suola. Muotoile palloksi ja laita hetkeksi kylmään.

Täyte
iso kasa metsäsieniä pienittynä (pistin rasiallisen kanttarelleja - vielä saa kaupasta!)
1/2 pkt pekonia pilkottuna (pistin tietenkin koko paketin)
pari sipulia pilkottuna (en laittanut sipulia - vaan yhden keltaisen paprikan)
mustapippuria
1 muna
1 prk kermaviiliä
öljyä paistamiseen
päälle raastettua juustoa (laitoin mozzarellaa)

Freesaa sienet kuivalla pannulla. Lisää öljyä, sipulit ja pekoni. Paista ja mausta runsaalla mustapippurilla. Painele taikina piirakkavuokaan leivinpaperin päälle (meillä luonnollisesti leivinpaperi oli loppu joten voitelin vuoan). Lisää sieniseos ja kaada päälle kermaviili-muna -seos. Juustoa päälle ja uuniin. 200 astetta ja reilu puoli tuntia. Tarjoa hieman jäähtyneenä. 
Tai heti niin kuin meillä.

Juomaksi olutta. Kokeile jotain uutta, vaikka Sinebrychoffin uutuuksia California Steam Beer tai Irish Red Ale. Toimii!



Ohjeessa oli että tarjoile hieman jäähtyneenä, mutta meillä se meni ihan kuumana!


Koska uuni oli valmiiksi lämmin, kokeilin vielä ystävältäni Realta saamani näkkäriohjeen!

SIEMENNÄKKÄRI

1 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
2 dl maissitärkkelystä
1/2 dl öljyä
2 dl kiehuvaa vettä
(ja laitoin vielä vähän hasselpähkinärouhetta)

Vauhdikas sekoitus ja levitys leivinpaperin (voideltu uunipelti toimii myös) päälle uunipellille. 
150 astetta ja koko lailla tunti.
Aivan loistava näkkäri, gluteeniton, maidoton ja mitä kaikkea....mutta makua ei puutu!!!

Luulen että kohta on kippo tyhjä!



2 kommenttia:

  1. Tämä manselainen himo-oluenystävä kokeilee heti! Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on mainio himo-oluenystävän piiras, senkin takia että sen kanssa ainoa oikea juoma on olut;)

      Poista